Stel: je wilt over 3 maanden 10 KM achter elkaar kunnen rennen. Dat kun je nu nog niet en je weet dat je daarvoor een programma moet opstellen om dat punt te kunnen bereiken. Nu kun je een boek kopen en dat zelf uitzoeken of je kunt een coach in levende lijve opzoeken: ideaal, maar te duur. Wat doe je dan?
Diverse bedrijven sorteren voor om deze vraag te kunnen beantwoorden. Hun troef: een robot. Niet zo'n gammelend koekblik, maar intelligentie en rekenkracht verstopt in de mooiste gadgets. Een robot, ik? Wen er maar aan, want binnen enkele jaren gaan we er van houden - ja, jij ook!
Hoe gaat dat er dan uit zien? Je koopt voor een paar tientjes een hartslagmeter. Je start de training App die je op je smartphone hebt geïnstalleerd en je stelt het eerder gestelde doel in: '10 KM binnen 12 weken'. Je gaat rennen (met of zonder jouw favoriete muziek) en de smartphone legt jouw loopsnelheid, versnellingen en afstand vast. De hartslagmeter voegt daar aan toe hoe jouw haart daar op reageert. De training App laat jou enkele aanvullende oefeningen doen zoals het trekken van een sprintje, of op adem komen na het afronden van een oefening. Dat zijn alle ingrediënten die de virtuele coach nodig heeft om een programma-op-maat samen te stellen: het weet waar jouw huidige topsnelheid ligt, hoe jouw hart daar op reageert en hoe snel het herstelt. In het scherm verschijnt een trainingsprogramma welke telkens wordt bijgesteld, afhankelijk van wat jouw lichaam aan (on)mogelijkheden aangeeft. De slaap-App voorziet de coach van de laatste informatie waarop het programma nog beter wordt ingesteld. (klik hier voor meer voorbeelden)
We zijn het moment genaderd waarop bovenstaande mogelijkheden tot onze routine zullen gaan behoren. Brynjolfsson en McAfee geven in hun boek 'The Second Machine Age' ook aan waarom dat moment nu is aangebroken: computers waren nog nooit zo krachtig én zo goedkoop. Het voert te ver hier om hun onderbouwing weer te geven: lees hun boek, het is de moeite (en het geld) waard. Dat computers goed en goedkoop zijn geworden wist ik wel, maar één van de consequenties had ik nog niet gezien: dat een groot deel van de huidige maatschappelijke middenklasse daardoor zal verdwijnen. Frey en Osborne hebben in de bijlage van hun publicatie 'The future of employment: how susceptible are jobs to computerisation?' een lijst van 702 beroepen opgenomen en gerangschikt tussen 0 (beroep is niet in gevaar) en 1 (beroep zal zeer waarschijnlijk binnen enkele jaren door een robot worden overgenomen) gerangschikt. Dat is toch wel schrikken! De medewerker in een medisch lab krijgt een 0,9, de chauffeur een 0,98 (Google Car), en horlogemakers een 0,99; curatoren komen er goed af met een 0,0068. Lees eens dit artikel: het is geschreven door een robot...
Het komt op de definitie van een 'robot' aan. Met wat fantasie verschuift die van een eng mannetje naar verschillende 'tools' die in de afgelopen jaren in ons leven zijn geslopen. Was Instagram niet dat prachtige stukje software dat ons deed besluiten de filmrol definitief vaarwel te zeggen, en was die mooie webwinkel niet de reden dat we nog maar nauwelijks een boekenwinkel van steen bezoeken? Wat zeg ik je: 'De Robots zijn er al...'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten