dinsdag 18 maart 2014

Jongeren zetten de toon

Opmerkelijk: binnen enkele maanden kwamen drie berichten van jongeren binnen die op schijnbaar eenvoudige wijze ontdekkingen op het gebied van de diagnostiek hebben gedaan:
  • Jack Andraka, 15 jaar oud, met een test voor alvleesklierkanker;
  • Brittany Wenger, 17 jaar oud, met een test voor borstkanker
  • Catherine Wong, 17 jaar, met een ECG voor het meten van het hartritme.
Sindsdien is het aantal verhalen over opmerkelijke ontdekkingen door jongeren alleen maar toegenomen. Zoals deze:
  • Elizabeth Zhao, 17 jaar, met een test voor melanomen;
  • Esha Maiti, 17 jaar, voorspelt de spreiding van tumoren;
  • Suman Mulumudi, 15 jaar, met een stethoscoop (als iPhone case).
Jack ontwikkelde een simpele en goedkope test voor het vaststellen van alvleesklierkanker welke 90% accurater, 400 keer gevoeliger en 26.000 keer goedkoper is dan de huidige tests. Hij verveelde zich tijdens een biologieles - dit is zijn verhaal:
Brittany maakt voor het diagnosticeren gebruik van een neuraal netwerk. Het resultaat is een 99% accurate test. Lees hier verder of bekijk deze video:Catherine ontwikkelde een ECG voor de armen, zowel in de VS als daarbuiten. Ze maakt daarbij gebruik van veel voorkomende materialen. Ze legt zelf uit hoe ze op dat idee gekomen is en waarom:Aanvulling 22 mei 2013:
Het verhaal gaat door: Jack Andraka ziet in het ontwikkelen van de Tricorder zijn nieuwe uitdaging, en ontdek hier 'coole meiden, superhelden'.

Het verhaal van Elizabeth: een foto wordt digitaal ontleed. Met 350 datapunten heeft ze nu al een trefzekerheid van 80% bereikt.Het verhaal van Esha:Aanvulling op 12 maart 2014:
Suman Mulumudi, 15 jaar, heeft een stethoscoop ontwikkeld die, net als de AliveCor, op de iPhone is gebouwd. Hij is nu CEO van StratoScientific. Dit is zijn verhaal (zie ook hier):Geen opmerkingen:

Een reactie posten