De concurrentie tussen de lab's richt zich meer en meer op het geld: de goedkoopste krijgt de deal. Nieuwe concurrenten springen in het gat dat de NZa door de marktwerking heeft geschapen. Het devies is: veel produceren maakt het onderzoek goedkoper en marktaandeel is te koop. De vraag is: hoe lang nog? De nadelen van de huidige methode zijn bekend:
- Te onderzoeken personen moeten zich op vaak moeilijke tijden vervoegen in overvolle wachtkamers. Daarna verstrijken minimaal 24 uur voordat onderzoeksresultaten bekend zijn - niet bepaald klantvriendelijk;
- De huidige werkwijze vergt een grote organisatie van mensen, productieoppervlak en koeriersdienst. Zowel qua financiën als personeel legt dit een te groot beslag op resources.
Eind 2008 wordt zelfmeten nog maar mondjesmaat toegepast, maar de groep groeit m.n. bij de chronisch zieken. Zo meten in Nederland zo'n 15.000 trombosepatiënten hun INR waarde (> Link) zelf, thuis. De trend is echter: de patiënt centraal, alles om de patiënt heen organiseren, het huis wordt 'de polikliniek van morgen' (> Link). En het gaat niet alleen om bloedonderzoek, maar ook om dat van bijvoorbeeld speeksel (> Link) en adem (> Link).
In dit licht is de geldstrijd een noodzakelijk gevecht, maar bevindt deze zich meer in de achterhoede dan aan de spits. Wie pakt deze handschoen op en zorgt voor een doorbraak op dit gebied? Het is een kwestie van tijd voordat de Lab-On-A-Chip's een groot deel van het werk van de huisartsenlaboratoria gaan overnemen. Wat wordt dan de taak voor de lab's, naast dat van het functieonderzoek (ook hiervan zullen onderdelen in de toekomst door patiënten zelf uitgevoerd gaan worden)? Wat kan hun nieuwe uitdaging worden? Weten zij zich op tijd op hun nieuwe uitdaging voor te bereiden, of worden ze overvallen?
Is dit wat Clayton Christensen (> Link) bedoelt met Disruptive Innovation (> Link)? Ik denk het wel. En als dat zo is, kunnen de lab's nog een koude winter verwachten (kijk bijvoorbeeld naar de video bij deze > Link).
Nog niet overtuigd? Kijk eens naar dit verhaal over Poalaroid en zie de overeenkomsten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten