dinsdag 29 april 2008

Mag ik even spugen?!Binnenkort hoeven artsen niet langer bloed te prikken om de gezondheid van hun patiënten na te gaan. Hen simpelweg in een potje laten spuwen zal volstaan om een diagnose te stellen.

Onderzoekers zijn erin geslaagd het proteoom van het menselijke speeksel, of alle 1.166 eiwitten die in ons speeksel voorkomen, te identificeren. Volgens de wetenschappers, die in hun opzet slaagden door de speekselklieren van 23 gezonde volwassen mannen en vrouwen te analyseren, is hun prestatie een hele stap voorwaarts in de richting van een speekseltest waarmee ziektes zoals kanker, hartaandoeningen of diabetes kunnen worden opgespoord. Want momenteel is ook onderzoek aan de gang waarbij van alle menselijke eiwitten en hun interacties wordt bepaald hoe ze bijdragen aan onze gezondheid en hoe hun aanwezigheid in onze lichaamsvochten op ziektes kan wijzen.

Mondkanker en hiv bijvoorbeeld kunnen aan de hand van bepaalde eiwitten in ons speeksel worden opgespoord. Duidelijk is ook dat een derde van de eiwitten in ons speeksel overeenkornt met die in het proteoom van ons bloed. Bovendien blijkt een aantal eiwitten in ons speeksel dezelfde te zijn als die waarvan vaststaat dat ze een rol spelen bij borst-, endeldarm- en pancreas-kanker, diabetes en de ziekte van Alzheimer, Huntington en Parkinson. Komen speekseltests op de markt, dan zullen ze niet alleen minder invasief en goedkoper zijn dan de gebruikelijke bloedtests, ze zullen de ziektes mogelijk ook in een vroeger stadium kunnen opsporen. (> Link naar een samenvatting van het artikel)

Bron: JOURNAL OF PROTEOME RESEARCH (> Link)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten