maandag 22 december 2008

Patient-Centered Medical Home


Smartpills, Lab-On-A-Chip, zelfmeten: het zijn allemaal hulpmiddelen voor mensen die zoeken naar mogelijkheden om hun ziekteproces zelf (meer) in de hand te nemen en de professionele begeleiding meer om hen heen te groeperen dan dat patiënten om artsen heen worden verzameld.

Had u al gehoord van de term PCMH (patient-centered medical home)? Ik nog niet, tot ik het tegenkwam op The Health Care Blog (> Link); zij leggen duidelijk een link met Health 2.0 (> Link naar uitleg over Zorg 2.0, en het Innovatielab).

Dan ga je zoeken en kom je bij verschillende (Amerikaanse) sites uit die er over berichten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De meest uitgebreide is die wel van de NCQA (> Link). Zij schrijven daar zelf over: 'The Patient Centered Medical Home is a health care setting that facilitates partnerships between individual patients, and their personal physicians, and when appropriate, the patient’s family. Care is facilitated by registries, information technology, health information exchange and other means to assure that patients get the indicated care when and where they need and want it in a culturally and linguistically appropriate manner.' 

Kan ik dat vertalen naar de Nederlandse situatie? Ik zal het proberen in een post welke ik in deze iets rustigere periode zal schrijven.

Andere interessante links:
  • Patient Centered Primary Care Collaborative (> Link);
  • The Commonwealth Fund (> Link);
  • Medical Network One (> Link);
  • Er zijn veel persperichten (statements) van diverse artsenorganisaties te lezen, zoals deze van de American College of Emergency Physicians (> Link), van de American College of Physicians (> Link) en van de Association of American Medical Colleges (AAMC) (> Link);
  • IBM (> Link) met een PDF Bestand (> Link; 2 MB);
  • Zoek zelf ook maar eens in Google c.s. op "patient-centered medical home".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten