In Nederland werd bekend gemaakt dat het niet interessant is om mensen met een hartafwijking op afstand te volgen: er is geen betere overleving, er zijn niet minder ziekenhuisopnamen en er zijn niet minder ligdagen - aldus het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat een Amerikaans onderzoek aanhaalt.
De trouw van artsen en patiënten was matig, zo schrijft het Tijdschrift. Van de patiënten die lootten voor telemonitoring, had 14 procent na 6 maanden het systeem niet één keer gebruikt. En dat ondanks alle ondersteunende maatregelen, herinneringstelefoontjes, uitgereikte weegschalen en telefoons. Aan het einde van de trial belde nog maar 55% tenminste 3 maal per week in. Ook artsen hielden zich niet altijd aan alle afspraken, bijvoorbeeld door niet expliciet te reageren op signalen uit het systeem. Mogelijk speelt het afstandelijke voice-responsesysteem een rol bij de mislukking.
Mogelijk? Hadden ze dat beter meteen kunnen onderzoeken?
In België daarentegen weten ze het zeker: met TeleHealth is 40% van ziekenhuisopnamen van hartpatiënten te voorkomen. Het ontbreekt in België alleen nog aan een 'terugbetaalregeling', waardoor de investeerder ook profijt heeft van zijn investering. De video van het Vlaamse nieuws kun je hier vinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten