zaterdag 1 juni 2013

Columbusreis 2013 - Donderdag 30 mei

Vandaag was een apparaten en diensten-dag. Geen autoritten meer, want alle bedrijven waren vandaag down town aanwezig. Het oude, schokkerige trammetje en de benenwagen hebben ons van de ene naar de andere plaats gebracht.

AliveCor spreekt voor velen al tot de verbeelding: een hoesje en een App toveren de iPhone om tot een 2 lead ECG. Met de huisartsen die mee waren volgde daarom een discussie over de vraag of je dit apparaat wel een ECG mag noemen. Dat doet niets af aan het feit dat dit bedrijf er in is geslaagd om met zichtbaar eenvoudige middelen van de draagbare computer, wat de iPhone is, een FDA approved medisch apparaat te maken. (wat ons bracht op de vraag op welk moment Apple de iPhone door de FDA moet laten goedkeuren...) Onze gastvrouw en -heren vertelden ons dat ook de iPod en een Samsung model geschikt gemaakt wordt voor de AliveCor. De markt is voor hen zowel de zorg- als de consumentenmarkt, waarbij consumenten in staat moeten zijn hun metingen naar een arts door te sturen. De AliveCor zou de aloude Holter kunnen vervangen, zo was onze conclusie, omdat je heel eenvoudig een momentopname kunt maken als er een event is. Daarnaast is het meenemen van de AliveCor minder belastend dan het (soms meerdere dagen of weken) dragen van een holter. Er was dan ook veel bedrijvigheid tijdens en na de bijeenkomst waarbij de verschillende mogelijkheden om dit apparaat op korte termijn in de Nederlandse en Belgische gezondheidszorg in te zetten besproken werd.

De tweede stop was bij Ginger.io, een bedrijf dat haar kracht vindt in het verzamelen van algemene en persoonlijke data middels actieve en passieve metingen, en door middel van machine learning mensen kan ondersteunen bij hun gezondheid. Hun devies is: 'Better data = better health', en zij ondersteunen dit met de vraag: 'What happens between doctorsvisits?'. Voor iedere persoon wordt op basis van verzamelde data een profiel gemaakt. Deze data wordt verzameld door sensoren in de smartphone of in met de App communicerende sensoren (zoals FitBit), vragen die de klant zo nu en dan krijgt toegestuurd, locatiegegevens en algemene gegevens zoals het weer, de tijd van het jaar (pollen), sportuitslagen (belangrijk als er ineens een hogere hartslag wordt gemeten) en een griepgolf. Ook zij willen van hun service een zorginstrument maken: goedkeuring door de FDA is dan ook aangevraagd. Als de App een gevaar signaleert, zoals het gevaar op een hartaanval, dan kan een arts en/of verwanten worden gewaarschuwd. Het bedrijf is nog zoekende op gebieden als: privacy versus zo veel mogelijk willen meten en weten; hoe kan het bij ouderen worden ingezet die niet, zoals jongeren, de smartphone de hele tijd ingeschakeld bij zich dragen; wat is er voor nodig om de App ook na de eerste WOW-ervaring te blijven gebruiken?

Het laatste bedrijf was PracticeFusion, een hard groeiend EPD dat nu al voor veel patiënten wordt ingezet, waaronder een grote groep diabeten. Het is vergelijkbaar met het EPD dat we in Nederland krijgen, waarbij de data vooral voor de artsen zichtbaar en bruikbaar is. Patiënten hebben er nog geen toegang toe. Voor hen is PatientFusion gebouwd, maar een directe link tussen beide systemen is nog niet gelegd. Het EPD is voor artsen gratis, het bedrijf krijgt de eenmalige vergoeding van $ 44.000 per arts van de overheid. Men werkt daarom ook aan andere bedrijfsmodellen. Het punt van de privacy wordt in Amerika anders beleefd als in Europa: je zou kunnen zeggen dat de VS = EuropaLight. Zo hoorden we bij Kaiser Permanente dat de ingang tot hun (EPIC) systeem alleen met een gebruikersnaam en code afgeschermd wordt - 'De nieuwe generatie gaat er van uit dat alles open is'. Artsen worden in hun werk ondersteund door uitgebreide managementinformatie (waaronder benchmarks) en automatisch verstuurde emails die patiënten herinneren aan afspraken en nog af te nemen tests. Zie ook de blog die Daan Dohmen over deze dag geschreven heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten