dinsdag 15 maart 2011

Hoofdpijn dossier medicatietrouw

Mensen zijn rare wezens. Onze gezondheid is ons heilig en we lopen stad en land af op zoek naar de beste artsen en behandelmethoden. Als we dan echter te horen krijgen dat we medicijnen moeten slikken of een bepaald behandelplan moeten volgen, geven we Niet Thuis. Na een jaar volgt nog maar 30% van ons wat de dokter ons heeft voorgeschreven.

Dit is geen Nederlands of Westers probleem: deze ziekte (?) komt overal in de wereld voor. Sommige artsen zien dit als een van de grootste problemen in hun praktijk. Medicatietrouw (of breder geformuleerd: therapietrouw, oftewel Compliance) is voor huisartsen die door de Amerikaanse consumentenbond werden geïnterviewd hoofdpijn dossier Nr. 1. Eén vorm van NonCompliance is het voortijdig verlaten van het ziekenhuis. Onderzoek over een periode van 12 jaar laat zien dat dit in de VS met 40% is toegenomen. (In het grote aantal van ziekenhuisopnamen blijft het nog maar een klein deel). Eén van de redenen zijn de kosten die patiënten soms uit eigen zak moeten betalen in het land van De Droom.

Omdat we nog maar nauwelijks weten waarom mensen ontrouw zijn aan de beste adviezen, ontwikkelen we technische antwoorden, zoals een 'verklikker' in pillen die aangeeft of een medicijn werd ingenomen, of kleine reservoirs die in een holle kies worden gestopt en die heel geleidelijk hun doses afgeven. Er zijn slimme pillendozen die op het juiste moment medicijnen vrijgeven en SMS waarschuwingen als je niet op tijd een pil hebt ingenomen; ook zijn er Apps voor - heel modern. Het zijn de voorboden van wat er komen gaat, want de nieuwe generatie pillen moeten niet alleen doen waarvoor ze zijn uitgevonden, maar ze moeten dat ook kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten