maandag 30 augustus 2010

Detectie kanker met ademtest

Onderzoek heeft aangetoond dat detectie van kanker m.b.v. een elektronische neus tot de mogelijkheden behoort. Long-, borst, prostaat- en darmkanker kunnen er mee vastgesteld worden.

De resultaten zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van een goedkope, makkelijk te gebruiken, niet-invasieve en draagbare test om de diagnose van kanker bij patiënten in een vroeg stadium vast te kunnen stellen - iets wat nu nog vaak door een tekort aan betrouwbare methods niet mogelijk is. De test moet nog wel verder ontwikkeld worden voordat ze op grote schaal kan worden ingezet.

Ook andere onderzoekscentra, zoals de Canary Foundation (VS), zetten in op vroege detectie van kanker 'omdat je er dan nog wat aan kunt doen'. Zeer lezenswaardig zijn de volgende twee boeken die hierover uitgebreid berichten: The decision tree van Thomas Goetz, en The end of medicine van Andy Kessler.

Aanvulling op 20 april:
De BBC meldt dat detectie van kanker in een ademtest succesvol is verlopen. Long, hoofd- en nek-kanker kon worden vastgesteld. Ook hier schreef ik al over de e-neus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten