dinsdag 13 juli 2010

De GSM als schakel tussen medische apparaten

De elektronische neus (e-nose) is in opmars: apparaten die (minuscule) deeltjes in de lucht kunnen detecteren: rook en gifstoffen, maar ook sporen van ziekten welke het lichaam uitscheidt via bijvoorbeeld de mond. Het is dus een alternatief voor bijvoorbeeld bloedonderzoek. Imec (B) en het Holst Centre (NL) berichtten onlangs over nieuwe ontwikkelingen op dat gebied. Ook de universiteit van San Diego (Californië, USA) meldt een geheel eigen vinding.

Significant is nu dat dit soort innovaties m.n. bedoeld zijn voor de Aziatische en Afrikaanse markt. Daarbij wordt ingezet op eenvoudige en goedkope apparaten (niet alleen voor gasdetectie, maar ook voor bijvoorbeeld oogonderzoek of bloedonderzoek, of voor de bouw van een microscoop) die gecombineerd kunnen worden met een GSM die als schakel dient tussen zo'n apparaat en een plek in de wereld waar de meetwaarden kunnen worden uitgelezen en verwerkt.

Op zich is dat niet verwonderlijk, want juist in werelddelen als Afrika zijn er weinig middelen aanwezig: weinig artsen en verplegend personeel en weinig tot geen geld voor specialistisch onderzoek. Wat er wel in grote mate is, is de verspreiding van GSM's. Afrika is te groot voor het aanleggen van een telefoonnetwerk met vaste lijnen: dat maakt een aansluiting zo goed als onbetaalbaar voor de meeste inwoners. GSM's zijn er wel veel, dus worden zij ingezet in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Mobile Health (M-Health) is de naam die daarvoor bedacht is; ik berichtte hier al eerder over (hier en hier). Ook de VN verwacht hier veel van: voor grote groepen mensen komt betere gezondheidszorg daardoor dichterbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten