donderdag 19 november 2009

Bellen met je stethoscoop

Lezend in enkele geschiedenisboeken over de ontwikkeling van de geneeskunde, ontdekte ik dat de eerste (papieren) stethoscoop in 1817 bij toeval werd uitgevonden. Later volgde de houten variant en daarna de metalen nadat in 1850 het luisteren met één oor werd uitgebreid naar twee.

Hoe mooi was dan ook het bericht over de nieuwste ontwikkeling: een electronische variant met Bluetooth! Prachtig: even luisteren, op een knopje drukken en daarna het plaatje bekijken op de PC. Inlezen in het HIS en klaar is dokter Kees.

Best of What's New 2009: 3M/Littman Electronic Stethoscope 3200, With Zargis Cardioscan from PopSci.com on Vimeo.

Hier zouden we de komende 15 jaar goed mee vooruit kunnen. Niets is minder waar.

Ik heb al een keer geschreven over de opkomst van Mobiele Geneeskunde, oftewel: het gebruik van mobiele apparatuur in de gezondheidszorg. Ik was dan ook aangenaam verrast toe ik onderstaande video zag: een stethoscoop waarmee je ook nog kunt bellen. Nog niet te koop in de Apple Appstore, maar wel bij de firma RidRX. Het wachten is nu op een compleet ziekenhuis in de iPhone.
GE (General Electric) heeft onlangs een draagbaar ultrasound apparaat gelanceerd (zie onderstaande video). Volgens sommigen is hiermee het einde van het bestaan van de stethoscoop in zicht gekomen - en van nog meer apparaten, zoals de Holter. De toekomst is dat mensen zelf hun gezondheid gaan checken, thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten