woensdag 12 augustus 2009

Op zoek naar vleugels

Wat gaat TeleHealth laten vliegen? Wat gaat er voor zorgen dat de door velen uitgesproken belofte gaat uitkomen? Wie brengt de pinguins in beweging?

TeleHealth moet op de eerste plaats volwassen worden. Dat wil zeggen: het moet op z'n eigen benen gaan staan. Het nest van Papa en Mama Subsidie moeten worden verlaten. Hoe gaat dat gebeuren? Als TeleHealth voor z'n eigen geld gaat zorgen. Wat is daar voor nodig? Opschaling, schaalgrootte. TeleHealth moet gemeengoed worden en daarvoor moet het worden ingebed in een concept van Teleservices zodat Diensten op Afstand (waarvan Zorg op Afstand dan een onderdeel vormt) betaalbaar en bereikbaar wordt voor veel mensen: oud, jong, ziek of op zoek naar fun of gemak, aan huis gebonden of er juist ver van verwijderd.

Er zijn enkele belangrijke randvoorwaarden te noemen voor het betaalbaar en bereikbaar maken van TeleHealth: afnemers moeten kunnen beschikken over keuzevrijheid en die vrijheid moet worden verankerd. Vrijheid in de keuze van dienstverleners en vrijheid in de keuze van apparaten; het is een taak van professionals en communities om te zorgen voor de benodigde informatie waardoor mensen keuzen kunnen maken.

Een belangrijke voorwaarde voor de vrijheid in keuze van apparaten is dat deze uitwisselbaar zijn (interoperability). Dit kan worden bereikt door het accepteren van technische standaarden, zoals USB, IP, en Bluetooth. Enkele (...) organisaties die zich daar mee bezig houden, zijn (in willekeurige volgorde):
Kortom: als we niet oppassen zien we door de bomen het bos niet meer. En in dit overzicht zijn dan nog niet eens alle zorg-onderwerpen (zoals het EPD) en alle (inter)nationale SDO organisaties opgenomen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten