vrijdag 31 mei 2013

Columbusreis 2013 - Woensdag 29 mei

De woensdag van de reis starten we met een bezoek aan 23andMe, het bedrijf voor genonderzoek voor consumenten. Ook hier horen we over de Amerikaanse gezondheidszorg die is vastgelopen en bijna ondoordringbaar is. 23andMe richt zich daarom, buiten de gezondheidszorg om, op de consumentenmarkt. Nu nog melden zich vooral mensen die bezorgd zijn om hun gezondheid, en quantifiers, maar men is er van overtuigd dat het aantal zich snel zal uitbreiden. Bij 23andMe weet men goed waarop in het systeem bespaard kan worden als men meer gebruik zou maken van hun diensten: personalized medicine, waardoor de zorg goedkoper wordt. Niet alleen daardat men beter weet welke medicatie wel/niet past bij elk individu, maar ook doordat men preventie beter kan inzetten of mensen niet hoeft uit te nodigen voor een bevolkingsonderzoek. Het blijft lastig voor het bedrijf dat het onderzoek op deze manier geld kost en de winst daarvan pas later valt. Hierdoor is het voor zorgverzekeraars niet interessant in hun product te investeren. Opvallend is dat men zich bij 23andMe geen zorgen maakt over de financiële toekomst: er is een duidelijk doel en 'daar gaan ze voor'. Over ethische kwesties, zoals de gevolgen van hun werk voor patiënten, maakt men zich geen zorgen. Dit deel blijft voor een groot deel onderbelicht. CureTogether, een patiënten-community welke onlangs door 23andMe werd opgekocht, bleef tijdens dit bezoek helaas onderbelicht.

Het bezoek aan BJ Fogg leek een kleine ramp te worden: bij aankomst was de beloofde spreker niet aanwezig. Dat BJ Fogg er zelf niet zou zijn was vooraf al goed gecommuniceerd, maar door een verkeerde aanname was zijn vervanger nergens te bekennen. Dit werd opgelost door een skype verbinding met BJ en een derdejaars student die in allerijl was opgetrommeld. Deze student, David Ngo, verdiepte de uitleg van de hoogleraar door met ons de theorie te oefenen. Voor mij werd hierdoor één van zijn uitgangspunten 'werk niet aan een doel maar aan een gewoonte, want een doel moet je telkens weer halen en een gewoonte kun je vasthouden' een eye-opener. Uitgangspunt voor gedragsverandering kan alleen dat zijn wat een patiënt zelf wil bereiken; wat een goed bedoelende zorgverlener wil doet er niet toe ('u zou moeten afvallen' of 'u zou moeten stoppen met roken'). Wat mensen niet willen, doen ze niet. Werk aan wat men wil bereiken met kleine en heldere ('crispy') stappen, babysteps, om zo aan vertrouwen dat men iets kan bereiken, wint. Technologie gaat niets veranderen, psychologie wel. Al met al was deze les een goede aanvulling op het soms torenhoge optimisme van technologie-bedrijven. Zie ook de blog die Daan Dohmen over deze dag geschreven heeft.

De avond werd besloten met een bezoek aan de locale San Francisco Giants die in een locale derby werden verslagen door de baseballers van Oakland Athletics: 6-9. Wat een mooie atmosfeer bij zo'n voor mij vreemde wedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten