zaterdag 14 januari 2012

Tricorder: Dr. Spock op aarde

De X Prize Foundation heeft samen met de firma Qualcomm de wereld weer eens uitgedaagd. Deze keer geen prijs voor de eerste commerciële ruimtevaart, het plaatsen van een commerciële robot op de maan, het bepalen van de volgorde van nucleotiden in de DNA-moleculen die het genoom vormen oftewel het sequencen van 100 van die genomen, energiezuinige auto's, technieken om olievervuiling op zee versneld op te ruimen, of de bouw van een vertikaal stijgende en landende raket - om er maar een paar te noemen. De prijzen variëren tussen de $ 500.000 en $ 10.000.000 per uitdaging.

De samenwerking met Qualcomm heeft geleid tot de uitdaging om een Tricorder te ontwikkelen. De exacte omschrijving is nog niet bekend, maar het apparaat moet in de zomer van 2015 in de handen van niet deskundigen binnen drie dagen bij 15-30 verschillende personen 15 ziekten op niet-invasieve wijze kunnen diagnosticeren. De winnaar mag $ 7 miljoen mee naar huis nemen, de nummer twee mag $ 2 miljoen mee naar huis nemen en de nummer drie krijgt een troostprijsje van $ 1 miljoen. De gedachte achter de prijs wordt in onderstaande video uitgebeeld:Eén van de partijen die de handschoen hebben opgepakt, is de firma Scanadu: 'Non invasive, Non-sampling, Non-contact, Non-cooperative'. Hun promotiefilmpje:In een andere weblog verzamel ik verwijzingen naar apparaten die al overweg kunnen met die 15 (en meer) verschillende te diagnosticeren onderdelen. De uitdaging is nu om die te integreren vóór de zomer van 2014.

Overigens is de X Price Foundation niet de enige organisatie die op zoek is naar een all-in-one apparaat. Onlangs werd bekend gemaakt dat de Canadese overheid en de Bill and Melinda Gates Foundation $ 38,5 miljoen hebben vrijgemaakt om de ontwikkeling van dit soort apparaten voor m.n. ontwikkelingslanden te stimuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten