vrijdag 4 november 2011

De SlipChip voor goedkope gecompliceerde diagnoses

En weer is er een eenvoudig maar doeltreffend apparaat ontwikkeld voor het analyseren van bloed in ontwikkelingslanden: bijvoorbeeld voor een HIV test, aldus de uitvinders.

Hoe werkt het? In het bovenste plaatje zijn enkele putjes gevuld met verschillende reagentia. Het onderste bestaat uit een toevoerbuis (voor bijvoorbeeld een bloedmonster) dat die vloeistof naar putjes transporteert die precies tegenover de putjes met de reagentia liggen. Vervolgens worden de putjes bij elkaar gebracht door ze naar elkaar toe te schuiven. Simpel en doeltreffend. Het apparaatje kan na reiniging hergebruikt worden.

Een ander groot voordeel is dat een enorm concentratiebereik kan worden gemeten. De onderzoekers spreken van 520 tot 4.000.000 RNA-moleculen per microliter bloed. Daarbij is de nauwkeurigheid vergelijkbaar met die van de huidige lab-methodes, die vele malen duurder en omslachtiger zijn.

De Chip is ontwikkeld aan de Universiteit van Chicago, onderleiding van Rustem F. Ismagilov. Zijn team is sinds kort ondergebracht bij Caltech.

In onderstaand filmpje wordt de werking uitgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten