zaterdag 19 februari 2011

Donoren niet meer nodig: organen maken we nu zelf

National Geographic heeft een kort filmpje op haar website geplaatst. Het laat zien hoe onderzoekers in staat zijn het hart van een rat nieuw leven in te blazen.


Dat bericht kwam vrijwel op hetzelfde moment dat de '5 Uitvindingen die de wereld gaan veranderen' werden gepresenteerd (op zich niets bijzonders, zo aan het begin van een nieuw jaar: er bestaan nog veel meer van dit soort lijstjes).

Eén daarvan is het 3D printen - van menselijke organen (lever en aders). Ik heb daar al eerder over geschreven, maar nu lijkt deze science fiction werkelijkheid te worden. MIT is een van de labs waar gewerkt wordt aan het kunstmatig maken van organen.

Aanvulling op 9 maart 2011:
Een nieuwe TED film: Anthony Atala: Printing a human kidney. In 17 uur wordt een nieuwe nier geprint - die weliswaar nog niet geschikt is voor transplantaties. Met het maken van een blaas zijn de onderzoekers van het Wake Forest institute for Regenerative Medicine al wel!


Wil je nog meer zien? Kijk dan hier of hier.

Toevoeging op 8 mei 2011:
Fab@Home is een open platform voor de ontwikkeling van 3D Printing, ook voor medische toepassingen. Doel: iedereen een betaalbare 3D Printer thuis.
Andere woorden die in dit verband opduiken zijn: Bioprinting en Tissue Engineering.

Toevoeging op 9 november 2012:
Harvard's Wyss Institute for Biologically heeft een Lung-on-a-Chip ontwikkeld zodat farmaceuten medicijnen in deze kunstmatige long kunnen testen in plaats van in proefdieren, zo meldt Reuters. Dat is beter voor de dieren en levert mogelijk ook betere resultaten op.

Aanvulling op 24 februari 2013:
Cornell University heeft het voor elkaar gekregen een oor te printen - zie onderstaande film en lees dit artikel in PLoS ONE:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten