dinsdag 11 januari 2011

De zorg meten

Er is veel te doen over het meten van de zorg: is die goed of is die niet goed? Wat is het beste ziekenhuis, en waar kun je het beste naar toe gaan voor een nieuwe heup? Waar wil je niet gezien worden voor een borstkanker-operatie, en welke lijst is betrouwbaar?

Om met dat laatste te beginnen: er bestaan nu ruim 50 lijsten (pdf) en ze spreken elkaar soms behoorlijk tegen. Waar CZ vindt dat een ziekenhuis voor een bepaalde ingreep te weinig routine opbouwt, vindt een andere zorgverzekeraar dat dat ziekenhuis juist Topzorg levert. Wat moet je dan als patiënt?

In deze column in De Eerstelijns pleit ik voor een onderscheid tussen het WAT en het HOE van de zorg. De eerder genoemde lijsten gaan meestal over WAT een arts of andere professional doet, en dat is een moeilijk te meten iets. Bij het HOE kun je daarentegen juist wel heel goed meten en vergelijken: hoe snel wordt de telefoon opgenomen, hoe lang is de wachtlijst, is een arts ook via internet bereikbaar en kan ik op mijn tijd online een afspraak maken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten