dinsdag 13 juli 2010

Medische apparatuur van papier

Ontwrichtende innovaties zouden wel eens uit een onverwachte hoek kunnen komen. Waar we in het westen wachten op slimme maar vooral glimmende nieuwe apparaten voor gebruik in of om het huis, verschijnen in bijvoorbeeld India en Afrika apparaten op de markt die mogelijk niet voldoen aan onze visuele verwachtingen, maar die voor een paar centen dat doen waar wij nog vele euro's of dollars voor betalen. En als dan het effect hetzelfde is, wordt het dan niet tijd onze beelden bij te stellen?

Eerder schreef ik al: Met een kostprijs van drie dollarcent is het volgens de auteurs geschikt om mensen in ontwikkelingslanden zelf eenvoudige medische diagnoses te laten stellen of drinkwater te controleren. Dat was geen eendagsvlieg: ondertussen bestaat er een geheel pakket aan goedkope én effectieve apparaatjes die gebouwd kunnen worden op basis van papieren zakdoekjes of WC-papier.

Met de laatste loot aan de boom kan de bloedgroep worden bepaald: niet voor meerdere euro's (tarieflijst NZa), maar voor minder dan een dubbeltje. Het is nog even wachten, want we zijn er nog niet aan gewend, maar binnenkort ook in Nederland: medische apparatuur van papier.

Aanvulling op 22 juli 2010:
video Video: Hoe wordt papieren diagnose apparatuur gemaakt?
video Video: Kijk en luister naar de uitvinder.

Aanvulling op 21 september 2010:
Papieren Lab's zijn nu ook programmeerbaar m.b.v. een pen. Op die manier kan eenzelfde papiertje voor meerdere doeleinden worden ingezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten