woensdag 14 april 2010

Preventie is de nieuwe buzz

De RVZ publiceerde onlangs een rapport over een nieuwe organisatie van de gezondheidszorg, welke veel stof deed opwaaien. Tijdschriften besteedden er ongewoon veel aandacht aan en de kritiek laveert tussen 'eindelijk weer eens een visie op het geheel' en 'we hebben niets nieuws nodig, dat wat we al hebben moet alleen verder worden uitgebouwd'. Naast de aandacht voor inloopcentra en meer samenwerking binnen de (lijnen van de) gezondheidszorg neemt preventie een belangrijke plaats in. Logisch toch, want als je ziekten voorkomt hoef je er ook geen geld aan uit te geven: mensen blijven gezond en we sparen kosten, twee vliegen in één klap.

Niets is minder waar laat het RIVM ons al jaren weten: de zorguitgaven nemen toe als we ouder worden. Als mensen dus langer blijven leven en oud worden, gaan ze juist meer geld kosten. Simpel gezegd: beter jong dood dan duur oud. (Link2, Link3) Het klinkt hard, maar de feiten spreken voor zich zoals ze dat zo mooi zeggen in de TV serie CSI. Het is dan ook niet verwonderlijk dat geregeld de discussie opduikt dat mensen die leiden aan vermijdbare ziekten zelf maar moeten opkomen voor de kosten die op 'de gemeenschap' worden afgewenteld: 'eigen schuld, dikke bult'.

Hoeveel kunnen we beïnvloeden door onze manier van leven? Dan Buettner, schrijver van het boek De Blauwe Gebieden, heeft ontdekt dat de wetmatigheid die o.a. door het RIVM wordt beschreven geen wet is: het is mogelijk gezond oud te worden zonder dat in de laatste jaren de zorgkosten toenemen en kwaliteit van leven afneemt. Onderstaand een video van zijn optreden bij TED.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten