vrijdag 26 maart 2010

De strijd om de patiënt thuis

We weten dat er nieuwe tijden komen, maar de mist is nog dicht en we zijn zo verknocht aan wat we wel weten.
Bij verschillende gelegenheden heb ik met huisartsenlabs gesproken over Zorg-op-Afstand in het algemeen en Lab-on-a-Chip in het bijzonder. De reacties waren telkens weer: 'zo ver is het nog niet, die techniek moet zich eerst maar eens bewijzen' en vervolgens werd geïnvesteerd in grootschalige, gloednieuwe 'oude' systemen.

Door marktwerking wachten andere partijen niet tot de labs en andere aanbieders van 'de techniek van vandaag' bereid zijn in beweging te komen. Zo liet het Scheper Ziekenhuis in Emmen weten dat zij patiënten thuis gaan monitoren m.b.v. het Motiva Systeem van Philips. Dat is helemaal niet zo vreemd, want ook zij merken dat 70% van de zorgkosten in Nederland gebruikt worden voor chronisch zieken.

Volgens Philips kan één verpleegkundige met Motiva in plaats van 100 à 150 mensen ongeveer 500 patiënten voorzien van goede zorg. Het aantal 'contactmomenten' zou bij telezorg aanzienlijk hoger liggen. Inmiddels wordt Motiva door tien ziekenhuizen gebruikt (waaronder het St. Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, de Isala Klinieken in Zwolle en ziekenhuizen in Rijnmond), op kleine schaal, tot dusver alleen voor patiënten met hartfalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten