donderdag 6 augustus 2009

Pacemaker met joystick?

Ziekenhuis De Tjongerschans (Heerenveen) had dinsdag 28 juli 2009 een primeur. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Cardioloog Jan van Os plaatste die dag bij een patiënt van 81 jaar een ultramoderne pacemaker. Het bijzondere aan deze draadloze pacemaker is dat alle relevante gegevens worden verzameld en rechtstreeks naar het ziekenhuis worden gezonden via een server van Merlin.net (een speciaal netwerk voor telezorg) en draadloze telefoonverbinding. De cardioloog en technicus worden via een sms of e-mail op de hoogte gebracht als zich problemen voordoen.

Het grote voordeel van deze nieuwe pacemaker is de voortdurende controle. Dagelijks gaan de gegevens naar de server in Amerika. Zowel cardiologen als technici kunnen inloggen en bekijken hoe de stand van zaken is en of onregelmatigheden zijn geregistreerd. Tot nu werd alleen met deze pacemaker van leverancier St Jude Medical (ook eigenaar van Merlin.net) in Amerika op proef gewerkt met dit systeem. In mei 2009 is het gebruik voor Europa goedgekeurd. Om geen gevaar te veroorzaken voor de patiënt kan de pacemaker (nog) niet op afstand worden veranderd. Dit kan in de toekomst wel met een speciaal kastje.

In de toekomst kan er ook direct ingegrepen worden. Het hartritme kan dan bijvoorbeeld op afstand aangepast worden. Ook is het mogelijk om de pacemaker te laten piepen als er iets niet goed is zodat de patiënt contact kan opnemen met het ziekenhuis.

De Tjongerschans gaat deze nieuwe pacemaker plaatsen bij vijf patiënten met hartritmestoornissen. Het ziekenhuis verwacht dat de pacemaker in de toekomst de huidige pacemakers gaat vervangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten