maandag 10 augustus 2009

Niet meer te stuiten: robots in huis

Kent u hem nog: Archie, de man van staal? Hij komt op voor het goede en bindt de strijd aan met het kwaad - en overwint altijd. Robots zijn er om van te houden.

Mensen maken robots voor het klaren van een moeilijke, zware, eentonige of vervelende klus. Of het nu het ontmantelen van een bom is, of het blussen van een vuur, het maaien van het gras, assembleren van een auto, stofzuigen, controleren, lassen, eieren verpakken, lakken en spuiten, onderzoeken van vulkanen of het tillen van zware objecten: zij (hij?) is de ideale vriend. De toekomst ligt open voor Archie, ook zonder tijdmachine.

Waar we tot nu toe nog konden kiezen of we wel zo'n apparaat in huis wilden nemen (al was het maar om te laten zien dat je daar de mogelijkheden voor in huis hebt), binnenkort wordt het bittere noodzaak. Meer en meer berichten duiken op met de melding: ze komen er aan en ze zijn niet meer te stuiten - niet alleen in Japan (PDF), ook in Europa (PDF). Dat vinden niet meer alleen wetenschappers, managers en futurologen, maar ook zorgprofessionals raken daar steeds meer van overtuigd. Noorse verpleegkundigen en verzorgenden staan niet afwijzend tegenover het gebruik van robots in de ouderenzorg. Zeker niet als robots ingezet worden om vervelende klussen uit te voeren zoals schoonmaken en het optillen en verplaatsen van patiënten, zo blijkt uit onderzoek van SINTEF.

Ook in de OK krijgen robots een voet tussen de deur, waar ze assisteren bij operaties. Zijn ze volgens u nog niet fijngevoelig genoeg? Kijk dan maar eens naar onderstaande video.Kun je dan stellen dat robots ook emoties hebben? Daar zijn de meningen nog over verdeeld... En of ze behulpzaam kunnen zijn bij dementerenden? Dat gaat o.a. Smart Homes in een Europees consortium uitzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten