donderdag 6 augustus 2009

Drive-through als Spoedeisende Hulp

Naar verwachting zal in het najaar, als de temperatuur afneemt, de Nieuwe Griep zich sterk uitbreiden. Hoe gaan ziekenhuizen in de komende maanden de verwachte toename aan patiënten opvangen?

Dr. Greg Gilbert, een Stanford clinical professor en medisch directeur, bedacht een oplossing toen hij op bed aan het uitrusten was. In eerste instantie dacht hij aan het opzetten van een tent bij de SEH, maar dat idee verviel bij de gedachte aan al die wachtende mensen in de winterse kou. Toen dacht hij: 'Iedereen heeft een auto, dus waarom laten we ze daar niet in? Dat spaart ruimte en het voorkomt dat mensen elkaar in een open ruimte besmetten.'

Het is niet ondenkbeeldig dat het aantal SEH bezoeken sterk zal gaan toenemen. In België was sprake van een 'stormloop' nadat het eerste slachtoffer gevallen was: de spoedafdelingen van Vlaamse ziekenhuizen kregen de afgelopen dagen tot vijf keer meer patiënten over de vloer.

Ondertussen bereidt Nederland zich voor op wat komen gaat. Bedrijven en instellingen maken plannen en de burgers worden voorbereidt via meerdere kanalen, o.a. via Postbus51. De laatste stand van zaken (o.a. aantal besmettingen) is te vinden op de site van het RIVM.

Ondertussen is de dreigingsgraad door het RIVM teruggebracht naar 'een milde griep' en lijken Nederlanders zich nauwelijks zorgen te maken over wat misschien komen gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten