dinsdag 5 mei 2009

De eNeus ruikt ziekten

Wetenschappers van ruimtevaartorganisatie NASA onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om kankercellen op basis van hun geur op te sporen. Dat gebeurt via aanpassingen aan de sensor, die de luchtkwaliteit controleert aan boord van de spaceshuttle Endeavour en het International Space Station (ISS).

Het aangepaste apparaat moet kankercellen van gezonde cellen onderscheiden op basis van hun specifieke geur. De eNose ofwel elektronische neus kan chemische stoffen met een concentratie van één tot 10.000 ppm (parts per million) waarnemen. Dat zou genoeg moeten zijn om geurstoffen te meten die door kankercellen worden afgescheiden.

De eNose heeft het formaat van een schoenendoos, bevat een 30-tal sensoren en is al in ontwikkeling sinds 1998. Geurstoffen worden gemeten via het elektrisch geleidend vermogen van coatings van polymeren. Geurmoleculen veranderen dit geleidingsvermogen.
Zeer onlangs startte een project waarbij het reukvermogen van honden werd ingeschakeld bij de opsporing van kanker in een vroeg stadium. Bron: Qure.nl

Aanvulling op 3 mei 2011:
Het Astmafonds (de nieuwe naam wordt: Longfonds) stimuleert het gebruik van de eNeus waardoor meerdere longziekten, waaronder astma en COPD, gevonden kunnen worden - in de huisartsenpraktijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten