vrijdag 30 januari 2009

Europees consortium voor onderzoek 'SonoDrugs'

Philips gaat leiding geven aan een belangrijk nieuw Europees project voor de ontwikkeling van technologieën voor de lokale afgifte van geneesmiddelen waarvan verwacht wordt dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in de behandeling van kanker en hart- en vaatziekten. Het SonoDrugs-project richt zich op de verbetering van die therapeutische behandelmethoden waarbij medicatie wordt ingezet. Het consortium hoopt bovendien dat met lokale afgifte van geneesmiddelen de bijwerkingen van de gebruikte medicatie tot een minimum beperkt kunnen worden.

Het doel is om geneesmiddelen in nanocapsules via de bloedbaan van de patiënt naar de te behandelen locatie te brengen en vervolgens op locatie met gerichte ultrasone pulsen vrij te maken (zie hier een korte animatie). Het project, waarbij in totaal vijftien industriële partners, universitaire medische centra en academische instellingen uit de gehele Europese Unie (EU) betrokken zijn, loopt vier jaar en beschikt over een budget van € 15,9 miljoen, waarvan € 10,9 miljoen door de EU wordt bijgedragen in het kader van het 7e Framework-programma.

Het SonoDrugs-consortium bestaat uit de industriële partners Philips (Nederland, Duitsland en Finland), Nanobiotix (Frankrijk) en Lipoid (Duitsland), de universitaire medische centra Erasmus MC (Nederland) en Universitätsklinikum Münster (Duitsland) en de academische instellingen Universiteit van Cyprus (Cyprus), Universiteit Gent (België), Universiteit van Helsinki (Finland), University of London (Verenigd Koninkrijk), Universiteit van Tours (Frankrijk), Universiteit Victor Segalen Bordeaux (Frankrijk), Technische Universiteit Eindhoven (Nederland) en de Universiteit van Udine (Italië).

Bron: diverse websites, o.a. Philips, Apothekersnieuws en NanoWerk
Detail: op de FP7-site wordt dit project niet genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten