dinsdag 15 juli 2008

Hartmonitoring met een pleister


IMEC ontwikkelde een klein draadloos sensorsysteem dat in staat is om continu het hart te monitoren. De draadloze sensor werd ingebouwd in een plooibaar en rekbaar materiaal en geïntegreerd in textiel zodat ze comfortabel gedragen kan worden op het lichaam. Dergelijke draadloze ECG(electrocardiogram)-pleisters zullen detectie van bijvoorbeeld hartritmestoornissen mogelijk maken tijdens dagdagelijkse activiteiten buiten de ziekenhuisomgeving.
IMEC ontwikkelde de ‘ECG-pleister’ in het kader van zijn biomedisch elektronicaprogramma Human++. Dit onderzoeksprogramma ontwikkelt technologie voor autonome draadloze sensorsystemen met toepassingen in bijvoorbeeld slaapanalyse, detectie van hartritmestoornissen, monitoring van hersenactiviteit om te waarschuwen voor epilepsie-aanvallen. De ECG-pleister is uitgerust met een eigen ontwikkelde chip die de gemeten hartsignalen filtert en versterkt zodat ze bruikbaar zijn voor verdere verwerking. De verwerkte hartsignalen worden via een radioverbinding naar een ontvanger gestuurd. Doordat de hartsignalen lokaal in de pleister verwerkt worden vooraleer ze verstuurd worden, wordt de draadloze radioverbinding minder belast. Hierdoor vermindert het vermogenverbruik en kan de pleister langer blijven werken vooraleer de batterij moet vervangen worden. Het huidige systeem kan nu al tot 10 dagen continu monitoren.

Het systeem wordt momenteel uitgebreid getest en verdere verfijningen zouden binnen een paar jaren leiden tot de eerste echte medische toepassingen op de markt.

Bron: Imec (> Link)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten