woensdag 29 mei 2013

Columbusreis 2013 - Maandag 27 mei

De maandag begon, doordat zo goed als alle bedrijven door Memorial Day gesloten waren, met een ontspannende actie: een boottocht onder de Golden Gate Bridge door en om Alcatraz heen. Als organisatoren van deze week was dit voor ons een wat ongelukkige start van de week; enkele van onze medereizigers zagen hierin juist een prima gelegenheid om aan het begin van de week die dingen te doen die je anders opspaart om 'ergens in de week' te doen. 'Dat hebben we gehad', in die geest.

Doordat alle bedrijven gesloten waren, kwamen we in één van de conferentiezalen van het hotel bij elkaar om te luisteren naar de verhalen van Dave Marvit (Vice President Strategy Fujitsu Labarotories of America) en en Ajav Chander (senior researcher health care innovations Fujitsu Laboratories of America), Maarten den Braber (oa. Singularity University NL en organisator Quantified Self Amsterdam en Europa) en Gary Wolf (co-founder Quantified Self).

Vanuit Fujitsu kwam een sterk verhaal naar voren over hun positionering in de wereld van sensoren. Zij zien de huidige vertikale integratie (en afscherming) van sensoren > analyses > services als een oude manier van werken. Er breekt een tijd aan waarin de data van de sensoren van meerdere leveranciers bij elkaar worden gebracht waarna meerdere leveranciers verschillende services kunnen aanbieden. Fujitsu positioneert zichzelf als de 'lijm' die de analyses vanuit alle sensoren voor alle services verzorgt (nu moeten nog geregeld sensoren worden 'opengebroken', maar ze bespeuren de groei aan API's die een eenvoudigere ontsluiting van data mogelijk maakt). Daarnaast brachten Dave en Ajav een prachtig verhaal over het meten van stress en brachten die in verband met chronische ziekten als diabetes en cardiovasculaire ziekten.

Maarten vertelde over de Quantified Self - ik heb daarover al op verschillende plekken op deze blog geschreven en zal daarom hier niet al te die op ingegaan. De vragen die elke Quantifier zichzelf stelt, zo vertelde Maarten, zijn: What did you do, How did you do it en What did you learn.

In de avond kwam Gary Wolf vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de Quantified Self. Quantified Self gaat verder dan het delen van meningen: het gaat om 'wat kunnen we leren van jou' en niet om 'wat kunnen we leren van jouw ideeën'. 'Quantified' gaat over computing, de tal van machines, en data, en 'Self' gaat over individuen, hun gezinnen, en de bredere context en engagement van individuen. Het woord context kwam vaak terug, ook in de daarop volgende dagen. Signalen en ruis winnen aan waarde als ze in hun context worden geplaatst; geen BigData, maar OurData. Binnen de beweging van de QS worden mensen bemoedigd om voor zichzelf te zorgen. De toename aan data zal leiden tot een vraag om nog meer data. Om die data te kunnen plaatsen is (para)medische coaching nodig (ook dit is een punt welke we in de opvolgende dagen nog vaker zijn tegen gekomen).
Consumenten zullen hun medische gegevens gaan opeisen; veranderingen in de medische wereld komen van daarbuiten. We eindigen met de 'waarom-vraag' die aan de eerdere drie vragen (What did you do, How did you do it en What did you learn) werd toegevoegd. Gary gaf aan dat binnen de QS die vraag al zo vanzelfsprekend is dat die impliciet aanwezig is. Het is goed deze vraag te blijven expliciteren.

PM. Zie ook dit verslag van Daan Dohmen, directeur Focus Cura, over deze dag welke hij gemaakt heeft voor Skipr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten