dinsdag 8 maart 2011

Verschillende wegen naar diagnose Kanker

Er komen steeds meer verschillende berichten binnen over de mogelijkheid (risico op) kanker te kunnen vaststellen.

Een relatief eenvoudige lijkt het meten van de groei van teennagels te zijn (dit is géén grap!), zo meldt de BBC. Doordat er een relatie ligt met actief én passief roken, kan op deze manier het risico op longkanker worden gemeten.

Een ander bericht komt van de Universiteit van Rochester. Daar is een apparaat ontwikkeld dat biopsie van (onder) de huid overbodig maakt. Met een door de universiteit ontwikkelde optische meter kan een diagnose worden vastgesteld, zonder biopsie of MRI. Gewerkt wordt met een vloeibare lens, ook wel bekend als 'Optical Coherence Microscopy'.

Een derde recent bericht heeft op internet en in Amerikaanse media al behoorlijk wat stof doen opwaaien. Het gaat om een apparaat van slechts $ 200 dat in staat zou zijn binnen een uur, met een accuratesse van 96%, kanker te diagnostiseren. Als dit bericht niet afkomstig was geweest van een gerenommeerd instituut, had ik het hier niet geplaatst; het bericht komt van Harvard. De DMR (diagnostic magnetic resonance) heeft de omvang van een koffiemok en is accurater dan andere tests die niet boven de 84% uitkomen. Sneller, kleiner, effectiever en goedkoper: te mooi om waar te zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten