dinsdag 8 maart 2011

M-PESA: Afrika gaat ons (weer) voor


Afrika gaat ons weer voor, maar wij kijken als dat gebeurt liever een andere kant uit. Want zeg nou zelf: wat voor goeds kan er nou uit dat arme, zieke en veel te hete land komen?

Al eerder schreef ik over ontwikkelingen voor het arme deel van onze wereld en mijn verwachting dat dit ooit ons werken en denken zal gaan beïnvloeden. Nu is er een ontwikkeling die in Afrika zelf ontstaan is en het heet: M-PESA. De 'M' staat voor 'Mobiel' en PESA is Swahili voor 'Geld'. Met ruim 10 miljoen hits bij Google is het wereldwijd een bekend begrip, maar niet bij ons. M-PESA is nu beschikbaar in Kenia, Tanzania, Zuid-Afrika, en ook in Afghanistan en Fiji en heeft meer dan 16 miljoen klanten.

Doordat banken in dat werkdeel met veel te strenge voorwaarden werken en te hoge kosten rekenen zien velen zich genoodzaakt met gevaar voor eigen leven hun elders verdiende en gespaarde geld in contanten naar het thuisfront te brengen. 'In broekzakken, sokken en BH's', zo vertelde een vriend van me die daar vaak werkt. Dat moet toch anders kunnen? Klopt. Dankzij dit systeem kan nu iedereen met een mobiele telefoon geld inleggen, opnemen en versturen, en rekeningen betalen. Simpel en goedkoop, en overal.

Aanvulling op 13 april 2011:
De huidige Nederlandse consument wil niet aan mobiel bankieren. Bron: Frankwatching.

Aanvulling op 18 april 2011:
NFC (Near Field Communication) als belangrijke techniek voor mobiel betalen (in het westen). Bron: Frankwatching.

Aanvulling 26 mei 2011:
Nieuwkomer Square (van één van de oprichters van Twitter) introduceert een nieuw betalingssysteem: betalen vanuit de GSM. Geen muntjes, geen creditcard, geen bonnetjes. Google start in de VS met weer een ander mobiel betalingssysteem, samen met Mastercard en Citibank. Kennelijk zit hier geld in, en dat willen deze bedrijven niet laten liggen.

Aanvulling 21 mei 2012:
The Economist wijdt en groot artikel aan het mobiel betalen en komt o.a. tot de conclusie dat dit een serieuze bedreiging voor de bestaande banken vormt. Bedrijven die genoemd worden, zijn: Square, Intuit,  Paypal, Google, iZettle, M-Pesa en Stripe. Niet genoemd zijn ISIS en Mastercard.

Aanvulling 30 mei 2012:
Time merkt droogjes op: 'Just one problem: So many companies want in on the digital payment revolution that they may have to duke it out with each other before it can happen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten