donderdag 28 oktober 2010

Borstkanker en unieke zorg

Eén op de twee vrouwen met borstkanker krijgt onnodig een chemokuur, stellen onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut. Als je je laat opereren in een ziekenhuis waar weinig operaties plaatsvinden, krijg je minder goede zorg, zegt zorgverzekeraar CZ (en kreeg daarop veel kritiek omdat zij 'weinig' vertaalde met 'minder dan 70 per jaar').

Ziekenhuizen die door CZ onder de maat bevonden worden, worden door anderen geheel anders beoordeeld: 'vijf van de zes ziekenhuizen die door CZ op de zwarte lijst zijn gezet, hebben van de Borstkanker Vereniging Nederland een zogenaamd roze lintje gekregen, als teken dat patiënten zich daar goed kunnen laten behandelen', meldde Medisch Contact. (Dit is slechts een van de vele reacties)

Hoe weet je nu waar je moet zijn voor goede zorg? En hoe kan dat gemeten worden?

Zembla doet een poging licht in het duister te brengen, maar laat op haar website ook weten: 'Hieronder vindt u de ziekenhuizen gerangschikt op percentage hersteloperaties na borstsparende operaties. Het aantal operaties is niet altijd maatgevend. Sommige chirurgen en/of chirurgische teams bereiken ondanks lagere aantallen operaties toch goede resultaten.' Een soort van disclaimer dus, omdat schijnbaar niemand weet hoe het nu echt zit. Dit roept de vraag op: kan goede zorg wel gemeten worden en in tabellen worden weergegeven?

Bekijk hier de uitzending van Zembla van 9 mei 2010:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.


Labyrint besteed in haar uitzending van 12 oktober aandacht aan de diagnose van borstkanker: die is in de helft van de gevallen onterecht. Gepleit wordt voor unieke zorg (zorg op maat) die recht doet aan de uniciteit van elke mens.

Bekijk hier de uitzending van Labyrint:

MammaPrint is een test van Agendia (uit Amsterdam) waarmee wordt bepaald hoe agressief een borsttumor is. Op basis van de uitkomst van MammaPrint kan de behandelend arts beter bepalen welke behandeling het beste is na de operatie.

Een andere organisatie dat baanbrekend werk verricht op dit gebied is de Canary Foundation. Een van de zaken waar zij aan werken, naast Early Detection, is het voorkomen van fout-positieve en fout-negatieve onderzoeksresultaten. Zie ook deze post.

Goede zorg is unieke zorg, en deze is onlosmakelijk verbonden met het stellen van een juiste diagnose in een vroeg stadium van de ziekte. In de nabije toekomst kunnen deze ziekten op
een andere wijze behandeld worden dan middels een borstoperatie en/of chemokuur, zodat de scorelijsten van CZ en anderen (zoals het nieuwe initiatief Dr. Yep) er dan geheel anders uit zullen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten