donderdag 30 september 2010

Mijn prothese is kapot - ff printen

3D printen zal binnen enkele jaren gemeengoed worden in huishoudens. Is er iets gevallen? Is er een deuk, scheur of iets gebroken? Download de tekening van het web, stop het in de PC en de printer maakt het vervangende onderdeel binnen enkele minuten.

De goedkoopste modellen, gebaseerd op Open Source technologieën, zijn al te koop voor ongeveer $ 650 per stuk (hier te koop in de vorm van een bouwpakket). Is de case van de GSM kapot? Wil je een nieuwe deurknop? Is dat ene onderdeeltje nergens meer te koop? Plastic of van metaal - geen probleem. Juwelen, handtassen, parfumflesjes, onderdelen van een computer of een nieuwe 3D printer - er zijn zelfs bedrijven die claimen op deze wijze huizen te kunnen bouwen. Nieren, een hart? Wel in een film*, maar nog niet in het echt. Protheses wel: geheel op maat, gebaseerd op de kenmerken van jouw eigen, unieke lichaam - zie onderstaande video of ga meteen naar de firma Bespoke. PM: heb je geen plek in huis voor een 3D printer? Upload je design naar Shapeways en je krijgt het product thuis gestuurd.


Aanvulling op 18 januari 2011
Een nieuw artikel in de New York Times over 3D printing met de meest actuele status van deze techniek.

Aanvulling op 12 februari 2011
Ook The Economist schrijft er over en voorspelt dat de wereld er door zal veranderen: het begrip 'lagelonenland' zal verdwijnen en productie zal decentraliseren (naar 'thuis'?).

Aanvulling op 13 april 2011
Nieuw in Nederland: 'Op Prothesevergelijker.nl vindt u een zo volledig mogelijk aanbod van alle prothesen die in Nederland geplaatst worden. Momenteel presenteren we u het overzicht van knie- en heupprothesen. Binnenkort zullen we het prothese aanbod uitbreiden. Ons doel is de gezondheidszorg transparanter te maken en de patiënt op een eerlijke en consequente manier voor te lichten.' Ik ben benieuwd naar de gebruikerservaringen en de prijsverschillen tussen de oude en de nieuwe manier van werken.

Aanvulling op 21 april 2011:
Meer over de firma Bespoke in een kort artikel op WIRED (met foto's van verschillende voorbeelden).

Aanvulling op 16 september 2011:
Fraunhofer Instituut brengt kunstmatige organen, m.n. bloedvaten dichterbij, zo meldt Medgadget.

Aanvulling op 24 augustus 2012:
Tijdschrift Forbes bericht over vliegtuigbouwer Boeing die onderzoekt of vliegtuigen ook geprint zouden kunnen worden: 'We already know that 3D-printing has revolutionized the way we can make everyday objects from Lego pieces, to guitars, and from car bodies to artificial livers. But the scale of this change could be much, much bigger if the “printers” themselves scale up enough to incorporate structures as large as airplanes.'

*) Bekijk de derde film in de rij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten