vrijdag 9 april 2010

Een chemisch lab op de keukentafel. Of nachtkastje

Als je een timmerman bent, zie je overal hamers, toch? Ik ben geen timmerman, maar ik zie wel steeds meer aanwijzingen dat 'Diagnose' en 'Thuis' belangrijke thema's voor de toekomst worden. Mijn laatste column in De Eerstelijns ging daar dan ook over: 'neem een huisartsenlab mee naar huis'.

De hamer die ik vandaag zag, is te zien in Medisch Contact waar ik las: 'Zelfcontrole van bloedglucosewaarden is een belangrijke hoeksteen in de behandeling van diabetespatiënten. Het verschaft waardevolle informatie aan patiënt en behandelaar over de respons op therapie, op het dieet en op de fysieke activiteit. Registratie van de glucosespiegel is daarnaast van belang om hypo- en hyperglykemie te detecteren of te voorkomen. Door zelfcontrole is het beter mogelijk om bloedglucosewaarden in het normale gebied te houden' en 'De succesvolle toepassing van zelfcontrole is echter niet enkel afhankelijk van de performance van de glucosemeter, maar ook van de patiënt. Als een patiënt niet over de benodigde kennis, inzicht en vaardigheden beschikt om de meter te bedienen en de resultaten te interpreteren, heeft zelfcontrole geen zin. Goede educatie van de patiënt is dus essentieel. Dit blijkt wel uit het feit dat de bloedglucosemeters in handen van professionals beter presteren dan in handen van patiënten'.

Wie gaat de patiënt instrueren? Wie gaat de apparaten op deugdelijkheid controleren en eventueel op locatie repareren of vervangen? Wie levert de (reserve)onderdelen? Wie houdt een vinger aan de pols van de patiënt die vandaag nog goed snapt wat er gedaan moet worden, maar morgen misschien niet meer? Hoe weten we dat de (op afstand) doorgegeven waarden betrouwbaar zijn? Kijk eens naar de uitzending van Radar (14 december 2009; klik bovenaan deze pagina op 'Achtergrond bij het item: Medische zelftests').

Ik denk dat huisartsenlabs hier een prima rol kunnen vervullen, maar als ze te lang treuzelen omdat ze hun grote installaties nog niet hebben afgeschreven, halen ze de vijand in huis - en die is zich al aan het bewapenen. Met name partijen uit de hoek van de pharmacie (apothekers, maar ook groothandels als Mediq) zien wel kansen op dit gebied, maar ook de leveranciers van de apparaten zien zelf brood in deze extra service en timmeren (...) al hard aan de weg.

En dan nog dit - een bericht dat zijdelings met bovenstaand onderwerp van doen: de NZa heeft haar experiment 'zorg op afstand' verlengt tot 1 januari 2012 omdat '... Deze vorm van zorg levert veel voordelen op, zo blijkt uit evaluaties van de NZa en het Nivel. Cliënten voelen zich zekerder met dit systeem in huis en problemen worden eerder gesignaleerd. Dit ondersteunt zelfzorg en resulteert in minder opnames in ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuizen. Ook de betrokken zorgverleners zijn enthousiast over deze vorm van zorg.'

1 opmerking:

  1. Dat is nou een artikel naar mijn hart.

    Er is de komende tijd inderdaad zoveel mogelijk.
    Ik denk alleen dat voor veel van de nieuwe toepassingen die de 'patient' moet gaan gebruiken, de zorg-sector zal moeten samenwerken met andere takken van sport. De tak "mobile apps" is een heel aparte tak van sport, door de verschillende systemen, die elk weer talloze toestellen bedienen, die niet altijd hetzelfde werken.

    Zoals de 'zorg-industrie' goed is in genezen, zijn de 'apps-bouwers' goed in het aan de man brengen van mobile applicaties.

    Immers... niet iedereen wil meer een 'alu-met-grijs' looprekje. Steeds meer patiënten zijn gewend aan de moderne PC, die er flitsend uit ziet en werkt. De oudere patiënt zal daar echter niet van gecharmeerd zijn. Die wil gewoon heel duidelijk zien wat er moet gebeuren.


    alle moderne technische hoogstandjes voor thuis zijn leuk hoor... Ik ben eigenlijk op zoek naar een simpel ding: een goeie app., zodat ik mn medicatie op tijd inneem.
    Daar is niets flitsend aan... Dat is geen hoogstaande techniek, maar scheelt bij veel mensen wel een hoop ellende, beter medicatie-gebruik, minder bijwerkingen, beter functioneren patiënt, wellicht daardoor kortere behandelduur en in elk geval: minder complicaties.

    Paul Schoonhoven
    http://v62.nl #pillenwekkers
    http://twitter.com/pillenwekkers

    BeantwoordenVerwijderen