donderdag 24 mei 2007

EPD: van nationaal naar regionaal?


Al zes jaar propageren Nictiz en VWS een model met een strikt landelijke aansturing, onder centrale leiding, eerst van Nictiz, en sinds 1,5 jaar van VWS. Daarbij moeten de regionale zorgnetwerken zich schikken naar de landelijke EPD-regie, op basis van de HL7-standaard én met communicatie via het Landelijk SchakelPunt (LSP). Het rapport van ICT~Office zegt nu dat juist dat de regio's een cruciale rol moeten vervullen bij de invoering van het EPD. Hoe gaat dit verder? (> Link)
Vreemd genoeg laten ICT-Leveranciers (juni 2007) weten dat zij geen voorstander zijn van een regionale aanpak, omdat dat regionale verschillen in de hand werkt (> Link). Wordt in het rapport dan niet de mening van alle leveranciers vertolkt?

(ICT~Office is de branchevereniging van ruim 450 IT-, Telecom-, Office- en Internetbedrijven in Nederland. De achterban heeft een omzet van € 30 miljard en telt ruim 250.000 werknemers. Bron: Qure.nl)

Het nieuwste wapen van NICTIZ om huisartsen warm te krijgen voor het EPD is een financiële vergoeding bij deelname (> Link). Een vreemd bericht, nog geen twee weken nadat grote twijfels (> Link) werden geuit bij de haalbaarheid van de kabinetsplannen het EPD in 2009 in de lucht te krijgen.

Ondertussen schieten de regionale initiatieven als paddestoelen uit de grond; kijk hier (> Link) voor een aanzet tot een overzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten